direct naar inhoud van 2.2 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Autotron
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002145-1401

2.2 Ontstaansgeschiedenis

Libéma (Lips Beheermaatschappij) exploiteert onder meer Autotron Rosmalen en het zomerdorp Vinkeloord, dat tegenwoordig Libéma Vakantiepark Dierenbos heet. Het Autotron was oorspronkelijk in Drunen gevestigd. Het Autotron ontstond als hobby van de heer Lips senior. Hij verzamelde nostalgische auto's en bracht deze oldtimers in 1972 samen in een museumgebouw in Drunen. Door de uitbreiding van de verzameling auto's en het gebrek aan ruimte verhuisde het bedrijf naar Rosmalen. In 1987 is het bedrijf verhuisd naar de huidige locatie aan de A59. Hiervoor werd in 1985 een bestemmingsplan vastgesteld. Door uitbreiding met een aantal nieuwe attracties naast het automobielmuseum groeide Autotron uit tot een recreatief themapark met bovenregionale betekenis. Zo waren er onder andere een oldtimerbaan, kartbaan (sinds 1996), een verkeerstuin voor kinderen, een rondvaartboot en een smalspoortrein. De museumfunctie en themapark waren geopend van april tot oktober. In de overige maanden wordt het park gebruik voor diverse aanverwante activiteiten. Met de koppeling aan thema's werd het eigen karakter van het park gewaarborgd en zou tevens worden voorkomen dat het themapark zou uitgroeien tot een pretpark. In 1989 werd het Huis van de Toekomst geopend, een innovatief project binnen het thema wonen en communciatie. Op de eilanden in de centrale waterplas nabij het Huis van de Toekomst waren dierenverblijven.

Met de herziening van het bestemmingsplan in 1994 werd een flexibele uitgroei van het themapark mogelijk gemaakt. Daarbij werden de thema's verkeer, vervoer, wonen en communicatie nader omschreven zodat duidelijker zou worden wat wel en wat niet toelaatbaar is. Tevens werd het gebruik voor beurzen, evenementen, partijen en promotionele activiteiten nader geregeld.

Vanaf 2004 heeft Autotron Rosmalen de exploitatie van het dagattractiepark beëindigd en specialiseert zich momenteel als evenementenlocatie met Expodome, Eventron en het Safety Experience Center.